Żądanie Antygony. Nienormatywny model rodziny Judith Butler - Lubowicka, Grażyna (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2019)
Problem zdekomponowanej i zróżnicowanej rodziny w ponowoczesności, czy też rodziny poddanej deformacjom i przemieszczeniom, oraz pytanie o to, ku jakiemu modelowi (modelom) może ona zmierzać, stawia Judith Butler w Żądaniu Antygony.
Keywords: rodzina; Antygona; performatywność; norma kulturowa