Współczesna kobieta w kontekście macierzyństwa i roli matki - Krause, Ewa (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2020)
Współczesnej kobiecie wzrasta zakres obowiązków i nieustannie poszerza się repertuar nowych ról. Szczególnie jednak naznaczona i obarczona oddźwiękiem społecznym jest rola matki. Macierzyństwo stanowi przedmiot analiz wielu badaczy. Najczęściej pozostaje ono w obszarze zainteresowań demografów, psychologów, socjologów i pedagogów. Jest to temat uznawany za stale aktualny, popularny zarówno w dyskursie naukowym, jak i w dyskusji społecznej. Ważne jest zatem permanentne zgłębianie tej problematyki, ukazujące również nowe konteksty – w tym przypadku nawiązano do sytuacji matek w czasie pandemii COVID-19
Keywords: macierzyństwo; rola matki; społeczne postrzeganie; kategorie/typy współczesnych kobiet; pandemia COVID-19