Bariery i ograniczenia na ścieżce kariery – o trudnej sytuacji Polek na rynku pracy - Rożdżestwieńska, Joanna (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Nauk Społecznych. Instytut Socjologii, 2021)
Celem artykułu jest zaprezentowanie głównych ograniczeń napotykanych przez kobiety na rynku pracy. Punkt wyjścia stanowi rewolucja przemysłowa oraz nieodpłatna praca kobiet. Kolejnym ważnym elementem są negatywne skutki transformacji ustrojowej, które kobiety odczuwają do dziś – przede wszystkim odgrywanie podwójnej roli gospodyni domowej i pracownicy. Następnie zostaje przedstawiony szereg barier, napotykanych przez kobiety na drodze ich kariery zawodowej. Pojęciami, które mają szczególne znaczenie w artykule, są: „szklany sufit”, „ruchome schody”, „lepka podłoga” oraz „status tokena”. Innym znaczącym aspektem jest władza i sposób zarządzania. Warto bowiem zastanowić się, czy kobiety, które pokonały szereg ograniczeń i, co za tym idzie, znajdują się na stanowiskach kierowniczych, muszą zawsze przyswajać męski styl zarządzania.
Keywords: bariery; feminizm; równouprawnienie; rynek pracy