Nazwy zawodów i zajęć w porównaniach: (na materiale frazeologii i paremiologii) - Wysoczański, Włodzimierz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2005)
W językowym ujmowaniu świata do mniej zbadanych fragmentów rzeczywistości interpretowanej w języku należy sfera zawodowej aktywności człowieka. W niniejszym opracowaniu przedstawiony zostanie językowy obraz nazw zawodów i zajęć na materiale słownikowym jednostek frazeologicznych i paremiologicznych o strukturze semantyczno-formalnej porównań typu X jak języka polskiego, czeskiego, rosyjskiego oraz serbskiego/chorwackiego.
Keywords: nazwy zawodów