Językowy obraz świata w porównaniach zleksykalizowanych na materiale wybranych języków - Wysoczański, Włodzimierz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2006)
Zasadniczym obiektem badawczym pracy jest porównanie, podstawową kwestią zaś dociekań jest jego charakterystyka wraz z utrwalonym w nim językowym ujęciem rzeczywistości pozajęzykowej ukazanym w planie konfrontacji międzyjęzykowej. Rozpatrzenie tego zagadnienia obejmuje wieloaspektowe spojrzenie na porównanie zmierzające, w miarę możliwości, do kompleksowego jego ujęcia. Porównanie przedstawia się więc w ramach systemu językowego, a także jako element myślenia wraz z towarzyszącymi mu powiązaniami kulturowo-społecznymi. W pierwszym przypadku chodzi o naświetlenie ogólnego, lecz możliwie najszerszego tła strukturalno-semantycznego porównań w językach naturalnych.
Keywords: językoznawstwo porównawcze; przysłowia polskie; przysłowia chorwackie; przysłowia rosyjskie; przysłowia serbskie; język polski - frazeologia; język rosyjski - frazeologia; język serbsko - chorwacki - frazeologia