Kwestie obywatelstwa w stosunkach polsko-izraelskich - Zawada, Przemysław (2021)
Stosunki polsko-izraelskie i polsko-żydowskie na przestrzeni lat doczekały się szeregu opracowań naukowych. Żadna z tych publikacji w sposób szczegółowy nie porusza jednak wpływu powyższych relacji na kwestie obywatelstwa, jak i wpływu samego zagadnienia obywatelstwa na stosunki polsko-izraelskie i polsko-żydowskie. Tę lukę ma wypełnić niniejsza praca doktorska, w której przeanalizowano zagadnienie obywatelstwa w relacjach polskożydowskich od czasów II Rzeczypospolitej oraz w stosunkach polsko-izraelskich od momentu powstania państwa Izrael w 1948 r. aż do 2020 r. Szczególnie istotnym tematem opisanym w pracy jest problematyka uzyskiwania polskiego obywatelstwa przez Izraelczyków mających polskie korzenie od momentu akcesji Polski do Unii Europejskiej w 2004 r. Do tej pory bowiemnikt nie zbadał powodów starania się o polskie dokumenty, przebiegu całego procesu oraz stosunku zainteresowanych Izraelczyków do Polski i Polaków. Przeprowadzanie analizy tego tematu może przyczynić się do lepszego zrozumienia uwarunkowań współczesnych stosunków polsko-izraelskich i polsko-żydowskich
Keywords: stosunki polsko-żydowskie; obywatelstwo polskie; obywatelstwo podwójne; obywatelstwo; Izrael; Żydzi polscy; Żydzi w Polsce