Farmaceuta w aptece a jakość usług farmaceutycznych - Żak, Konrad (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Udzielanie usług farmaceutycznych przez aptekarzy stanowi priorytetowy aspekt pełnienia misji społecznej apteki ogólnodostępnej w ramach powszechnego systemu ochrony zdrowia publicznego. Podmiotowość przedmiotowego procesu podkreśla troska ustawodawcy, który wykaz usług farmaceutycznych zawarł w akcie prawnym o randze ustawy. Ścisłe połączenie udzielania usług farmaceutycznych z wykonywaniem zawodu farmaceuty wskazuje, jak ważna jest jakość tych usług, skoro ustawodawca przypisał ich udzielanie wysoce wykwalifikowanemu specjaliście, jakim bez wątpienia jest farmaceuta. Stąd niezmiernie istotna dla ochrony zdrowia pacjenta i ochrony zdrowia publicznego jest obecność w aptece ogólnodostępnej odpowiedniej liczby farmaceutów, albowiem bez nich nie może być sprawowana opieka farmaceutyczna, nie mogą być udzielane usługi farmaceutyczne, jak również nie mogą być realizowane ustawowe zadania przypisane przez ustawodawcę. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie roli farmaceuty w systemie ochrony zdrowia pacjenta i systemie ochrony zdrowia publicznego w kontekście jakości usług farmaceutycznych. Aby zrealizować tak zdefiniowany cel, zastosowano metodę analizy i krytyki piśmiennictwa, metodę analizy aktów prawnych oraz metodę badania dokumentów. Pozwoliło to wskazać, w jaki sposób dostępność odpowiedniej liczby farmaceutów w aptece wpłynęła na jakość świadczenia usług farmaceutycznych.
Keywords: rynek farmaceutyczny; prawo farmaceutyczne; farmaceuta; apteka ogólnodostępna; jakość usług farmaceutycznych