Wyzwania logistyczno-organizacyjne w placówce onkologicznej w czasie pandemii COVID-19 - Tańska, Ewa (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Pandemia COVID-19 zatrzymała świat i przesądziła o potrzebie wprowadzenia zmian. W kryzysie rośnie odpowiedzialność, zwiększają się ryzyka związane z popełnianymi błędami, a także potencjalne skutki zaniechań. Próba odpowiedzi na pytanie, jakie wyzwania logistyczno-organizacyjne występują w różnych obszarach funkcjonowania placówki medycznej, stała się impulsem do podjęcia tematu wyzwań stojących przed placówką onkologiczną. Rozmowy z pracownikami placówki w czasie pandemii wskazały występowanie licznych wyzwań, z którymi na co dzień trzeba stawić czoła, jednak brakuje zestawienia tych wyzwań oraz ewentualnego podziału na obszary występowania. W efekcie wykorzystania jakościowych metod badawczych i stosując scenariusz pogłębionego wywiadu indywidualnego, powstała rozbudowana lista wyzwań logistyczno-organizacyjnych, które autorka pogrupowała ze względu na sześć obszarów występowania: 1) zarządzanie, 2) koordynacja ruchu pacjentów na terenie placówki medycznej, 3) udzielanie świadczeń medycznych, 4) osobowy (ludzie), 5) techniczno-operacyjny i 6) utrzymania czystości. W wywiadach autorka dopytywała o wiele ważnych kwestii, jak: strategia, kluczowe decyzje podejmowane w czasie pandemii, stan bieżący, otoczenie zewnętrzne, zarządzanie zmianą i technologie. Odpowiedzi badanych dopełniły analizę wymienionych i uszeregowanych wyzwań oraz ukazały wieloaspektowość napotykanych przeszkód i istotę wprowadzonych zmian. Uzyskano także odpowiedzi na zadane pytania badawcze, dotyczące kluczowych decyzji dla funkcjonowania placówki onkologicznej czy zastosowania najnowszych technologii.
Keywords: COVID-19; placówka onkologiczna; wyzwania; pandemia; zarządzanie; ludzie