The American Voter and Social Media and Celebrities in presidential campaigns - Tomaszewski, Norbert (2021)
Głównym celem rozprawy doktorskiej jest próba ustalenia jak spory wpływ mają celebryci i social media na zachowania wyborcze w Stanach Zjednoczonych. Badanie co prawda skupia się na analizie powyższych zagadnień w zakresie całej historii zaobserwowanych wzorców, natomiast zostały przyjęte ramy czasowe w okresie 2008 do 2020 roku, które zostały poddane szczególnej analizie. Kampanie wyborcze, które zostały poddane analizie są głównie kampaniami prezydenckimi, uwzględniając jednocześnie prawybory w Partii Demokratycznej oraz Partii Republikańskiej; jednakże niektóre z case study poruszają tematykę kampanii do Senatu Stanów Zjednoczonych oraz delikatnie zahaczają o wybory do Izby Reprezentantów, żeby pokazać, że wzorce zachowań zaobserwowane podczas najważniejszych kampanii politycznych w Stanach Zjednoczonych mają również swoje odzwierciedlenie w wyborach parlamentarnych.
Keywords: media społecznościowe; kampania polityczna; zachowania wyborcze; poparcie celebrytów; Internet 2.0; nowe media; celebryci; rozrywka polityczna; polityka w Stanach Zjednoczonych; cyfryzacja kampanii; reklama polityczna; ruchy społeczne