Przygotowanie małoletniego do przesłuchania w Przyjaznym Pokoju Przesłuchań – aspekty praktyczne i teoretyczne - Osiak-Krynicka, Katarzyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Małoletni pokrzywdzony, który będzie przesłuchany w procesie karnym w trybie art. 185a k.p.k., powinien zostać przygotowany do tej czynności, ponieważ wiedza o tym, czego się od niego oczekuje i co się wydarzy, daje mu większe poczucie bezpieczeństwa. Przygotowanie polega na zwiększeniu zdolności dziecka do udzielenia precyzyjnych i wyczerpujących wypowiedzi dotyczących przeżytych zdarzeń oraz na złagodzeniu ewentualnych negatywnych skutków związanych z uczestnictwem w procedurze przesłuchania. Jak pokazują przeprowadzone w 2020 r. przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę badania, praktyka przygotowywania małoletnich do przesłuchania nie jest całkowicie zgodna z zaleceniami przewidzianymi w literaturze. Artykuł traktuje o teoretycznych i praktycznych aspektach przygotowania pokrzywdzonego małoletniego do przesłuchania w Przyjaznym Pokoju Przesłuchań oraz zawiera postulaty de lege lata i de lege ferenda dotyczące przeprowadzania tej czynności w polskim procesie karnym.
Keywords: pokrzywdzony; świadek; proces karny; wtórna wiktymizacja