Kilka uwag dotyczących obostrzenia kary na podstawie art. 57a § 1 k.k. - Kmąk, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Artykuł prezentuje wybrane zagadnienia dotyczące obostrzenia kary za występek o charakterze chuligańskim na podstawie art. 57a § 1 k.k. Rozważania dotyczą przede wszystkim występującego w art. 57a § 1 k.k. pojęcia „dolnej granicy ustawowego zagrożenia” i możliwości stosowania w takich przypadkach art. 37a i art. 37b k.k. Skoro występek o charakterze chuligańskim stanowi podstawę nadzwyczajnego obostrzenia, w pracy podjęto próbę ustalenia granic sankcji karnej wymierzanej z zastosowaniem art. 57a § 1 k.k. na przykładzie wybranych przestępstw.
Keywords: prawo karne; występek o charakterze chuligańskim; nadzwyczajne obostrzenie kary; ustawowe zagrożenie; wymiar kary