Interactions of polyamines and phytohormones in plant response to abiotic stress - Napieraj, Natalia; Janicka, Małgorzata; Reda, Małgorzata
Liczne warunki środowiskowe negatywnie wpływają na produkcję rolną. Stresy abiotyczne, tj. zasolenie, susza, stres temperaturowy i stres wywołany obecnością metali ciężkich w glebie, mogą powodować uszkodzenia roślin na poziomie fizjologicznym, biochemicznym i molekularnym, co w konsekwencji ogranicza ich wzrost, rozwój i przetrwanie. Niewielkie związki aminowe, poliaminy (PAs), mogą odgrywać ważną rolę w tolerancji roślin na rożne stresy abiotyczne. Farmakologiczne i molekularne badania, jak również eksperymenty wykonane przy użyciu narzędzi genetycznych i transgenicznych wykazały korzystny wpływ PAs na parametry wzrostowe, homeostazę jonową, gospodarkę wodną, proces fotosyntezy, akumulację wolnych rodników tlenowych (ROS) oraz system antyoksydacyjny u licznych gatunków roślin. PAs działają wielotorowo - regulują ekspresję genów uczestniczących w odpowiedzi na stres, aktywność kanałów jonowych, funkcjonują jako zmiatacze ROS, zwiększają stabilizację błon, DNA i innych biomolekuł, a także wchodzą w interakcje z cząsteczkami sygnałowymi i hormonami roślinnymi. Mimo iż od dawna wiadomo, że PAs mogą wchodzić w interakcje z hormonami roślinnymi, to na przestrzeni ostatnich lat liczba doniesień na temat zależności między PAs i hormonami roślinnymi w odpowiedzi roślin na stres abiotyczny znacząco wzrosła. Co ciekawe, okazało się, że hormony roślinne, które do tej pory łączono przede wszystkim z procesami wzrostu i rozwoju roślin, mogą także uczestniczyć w odpowiedzi roślin na stres abiotyczny. Z tego względu podsumowujemy najbardziej znaczące doniesienia w zakresie interakcji PAs z hormonami roślinnymi (tj. kwas abscysynowy, brasinosteroidy, etylen, jasmoniany, cytokininy i gibereliny) u roślin narażonych na stresy abiotyczne i rozważamy możliwe przyszłe kierunki badań skupiających się na interakcjach między PAs i hormonami roślinnymi.
Keywords: poliaminy; hormony roslinne; stresy abiotyczne