Odpowiedzialność karna w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością na podstawie polskiego kodeksu handlowego z 1934 roku - Pasek, Andrzej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Opracowanie zawiera analizę stanów faktycznych przestępstw zawartych w Dziale IX Księgi pierwszej polskiego kodeksu handlowego z 1934 r. Omówione zostały kolejno: działanie na szkodę spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, niezgłoszenie upadłości, ogłoszenie albo przedstawienie nieprawdziwych danych, dopuszczenie do nabycia przez spółkę własnych udziałów lub brania ich w zastaw, dopuszczenie do wydania przez spółkę dokumentów na okaziciela lub na zlecenie oraz delikty członków zarządu i likwidatorów. Wykazano, że zostały one skonstruowane w sposób przejrzysty i syntetyczny oraz zwięźle zredagowane. Ich celem było dodatkowe wzmocnienie sankcją karną prawidłowego wykonywania obowiązków różnych podmiotów w ramach funkcjonowania spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, a w konsekwencji jak najlepsza ochrona obrotu gospodarczego.
Keywords: prawo handlowe; spółka; odpowiedzialność karna