Mandatory Disclosure Rules (MDR) and the Professional Secrecy of a Tax Advisor - Raszczyk, Zuzanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Raportowanie schematów podatkowych (MDR — Mandatory Disclosure Rules) zostało wprowadzone do polskiego porządku prawnego i obowiązuje od 1 stycznia 2019 roku. To regulacja nakładająca obowiązek raportowania schematów podatkowych do administracji skarbowej, mająca na celu ochronę systemu podatkowego przed unikaniem opodatkowaia oraz nieuczciwym zaniżaniem danin publicznych. Regulacja wprowadziła istotne zmiany w zakresie wykonywania zawodu doradcy podatkowego, ze szczególnym uwzględnieniem zmiany dokonanej w tajemnicy zawodowej doradcy podatkowego. Zmiany te wzbudziły wiele kontrowersji i wątpliwości zarówno w doktrynie, jak i wśród samorządu doradców podatkowych. Nowo wprowadzona instytucja może mieć negatywny wpływ na praktyczne aspekty wykonywania zawodu doradcy podatkowego. Celem pracy jest omówienie i analiza raportowania schematów podatkowych pod kątem tajemnicy zawodowej doradcy podatkowego oraz wskazanie praktycznych skutków wprowadzonej zmiany. W artykule naukowym zastosowano metodę formalno-dogmatyczną, poddając analizie tekst prawny oraz jego interpretację, w tym orzecznictwo.
Keywords: raportowanie schematów podatkowych; tajemnica zawodowa; doradca podatkowy; unikanie opodatkowania; MDR; uszczelnianie; system podatkowy; ordynacja