Udział czynnika społecznego w orzekaniu w świetle prawa Anglii i Walii - Grubalska, Aleksandra (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Prawo Anglii i Walii stanowi niewątpliwe zakres zainteresowań wielu badaczy ze względu na swój szczególny charakter – szeroki udział społeczeństwa w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości. Funkcje orzecznicze wykonują bowiem sędziowie pokoju (jusitces of the peace lub lay magistrates), a także ława przysięgłych (jury). Opracowanie zostało poświęcone udziałowi czynnika społecznego w orzekaniu w prawie Anglii i Walii. W artykule przedstawiono instytucję sędziów pokoju i ławę przysięgłych – ich historyczne aspekty, status podmiotów sprawujących wymiar sprawiedliwości, kompetencje orzecznicze, a także zarys postępowania przed Sądem Koronnym. Założeniem opracowania jest, w pierwszej kolejności, analiza historyczna i formalno-dogmatyczna instytucji w zakresie udziału czynnika społecznego w orzekaniu w prawie Anglii i Walii – w formie ławy przysięgłych i sędziów pokoju, a w drugiej kolejności – ocena wypracowanych rozwiązań.
Keywords: sędziowie pokoju; sądy magistrackie; ława przysięgłych; udział czynnika społecznego; prawo Anglii i Walii