Fundusz Przeciwdziałania COVID-19 – antidotum finansowe na czas pandemii - Kucia-Guściora, Beata (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2020)
Niniejszy artykuł stanowi próbę przybliżenia statusu prawnego Funduszu Przeciwdziałania COVID-19 utworzonego dla finansowania szerokiej gamy zadań związanych przeciwdziałaniem pandemii. Analiza ma odniesienie do zasad obowiązujących w prawie finansów publicznych. Przedstawiona w artykule problematyka wskazuje na pierwotną koncepcję Funduszu jako państwowego funduszu celowego z zaznaczeniem uwarunkowań prawnych jego funkcjonowania, a także aktualną konstrukcję Funduszu jako formuły niezaliczającej się do sektora finansów publicznych. Dokonane zmiany w służące głównie uelastycznieniu wydatkowania środków na walkę z COVID-19 budzą pewne wątpliwości natury prawnofinasnowej.
Keywords: Fundusz Przeciwdziałania COVID-19; państwowy fundusz celowy; finanse publiczne