Konflikt zachodnich i wschodnich wizji praw człowieka - Włodarczyk, Michał
Artykuł dotyczy teoretycznego i praktycznego wymiaru niezgodności między zachodnią i wschodnią filozofią praw człowieka. Choć prawa człowieka kodyfikowane przez ONZ w zamierzeniu są prawami powszechnymi, nie są interpretowane jednakowo. Ameryka Północna i Europa przykładają wagę do innych kategorii co Federacja Rosyjska, a także Azja Wschodnia i inne kraje dawnego „Trzeciego Świata”. Jest to także powodem wzajemnej krytyki przez przedstawicieli tych różniących się od siebie regionów świata. Artykuł opisuje tę krytykę, jej genezę, najważniejsze różnice między wizjami praw, a także sposoby przezwyciężenia podziałów, stwierdzając, że również kształt tych ostatnich zależny jest od kultury, którą się reprezentuje
Keywords: prawa człowieka; azjatyckie wartości; cywilizacja; Zachód; Wschód