Kobiety w ogniu: jauhar sati, miłosny jihad i radźpucka tożsamość. Kontrowersje wokół Padmaavat Sanjaya Leeli Bhansaliego : komentarz - Skop, Katarzyna
Autor w prezentowanym artykule podejmuje próbę przedstawienia komentarza licznych kontrowersji dotyczących filmu historycznego Sanjaya Leeli Bhansaliego Padmaavat. W artykule autor postara się przedstawić fabułę oryginalnego poematu epickiego Padmavat i porównać go do jego filmowej wersji. Ponadto, autor będzie starał się przedstawić genezę kontrowersji dotyczących filmu i przedstawi je w kontekście radźpuckiej społeczności, jej kultury i kodu honorowego. Autor postara się również przedstawić możliwe wyjaśnienie dla proponowanego zakazu projekcji filmu i wykaże powiązanie między problemami filmu a indyjską prawicową polityką
Keywords: Bollywood; Padmaavat; film; komentarz; polityka