Religia obywatelska i etyka protestancka w dobie prezydentury George'a W. Busha - Modzelewski, Bartosz (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Okres prezydentury G. W. Busha obfituje w wydarzenia, które uzasadniają pytanie o wpływ religii na politykę. Problem ten jest szczególnie interesujący, gdyż dotyczy wielokulturowego społeczeństwa amerykańskiego, zrzeszającego się w bardzo wielu denominacjach. Jednocześnie należy zwrócić uwagę na rozwijającą się religię obywatelską, będącą swego rodzaju spoiwem cementującym więzy społeczne. Autor artykułu przedstawiając wybrane decyzje polityczne, fakty społeczne oraz teorie naukowe, polemizuje z tezą o decydującym wpływie etyki protestanckiej na Biały Dom. Jednocześnie podkreśla on niebezpieczeństwo związane z takim ujęciem civil religion, które faktycznie staje się wiarą w amerykański mesjanizmem.
Keywords: religia; religia obywatelska; polityka; Stany Zjednoczone Ameryki Północnej