Myśl polityczna i prawna Gu Yanwu - Demiańczuk, Andrzej (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Gu Yanwu (1613-1682) to uczony konfucjański żyjący w XVII wieku. Był świadkiem upadku dynastii Ming i początku panowania dynastii Qing. Często uznawany jest za prekursora tendencji odgrywających istotną rolę w życiu intelektualnym Chin w późniejszym okresie – nauki Han oraz nauki opartej na dowodach (kaozheng). Zagadnienia związane z rządzeniem państwem należały do najważniejszych obszarów jego zainteresowań. Gu popierał daleko idące zmiany w administracji lokalnej, systemie podatkowym oraz metodach rekrutacji urzędników. Celem tego artykułu jest przedstawienie i przeanalizowanie dorobku Gu Yanwu w tej dziedzinie, umieszczenie go we właściwym kontekście oraz ukazanie jego znaczenie w historii chińskiej myśli politycznej.
Keywords: dynastia Qing; Chiny; konfucjanizm