Wieś Moszczanka w powiecie prudnickim w transatlantyckim projekcie badawczo-edukacyjnym z obszaru public history - Przerwa, Tomasz; Wojdon, Joanna (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2020)
Artykuł charakteryzuje transatlantycki (amerykańsko-niemiecko-austriacko--polski) projekt badawczo-edukacyjny z obszaru public history dotyczący Moszczanki – górskiej wsi o średniowiecznym rodowodzie, położonej w powiecie prudnickim, w pobliżu granicy z Czechami. Wkładem merytorycznym do projektu ze strony polskiej (Uniwersytetu Wrocławskiego) było m.in. przygotowanie informacji o historii wsi Moszczanka i jej XIX-wiecznych przeobrażeniach. Formalnie inicjatorem projektu był Andrew Bergerson z University of Missouri w Kansas City; faktycznie projekt powstał z inicjatywy rodziny Roberta Kiefera, potomka niemieckich emigrantów z Moszczanki (wówczas Langenbrück) z końca XIX wieku, która przekazała do zbiorów archiwalnych amerykańskiego uniwersytetu zbiór korespondencji i fotografii swoich przodków z przełomu XIX i XX wieku.