Dowody z Facebooka w procesie cywilnym - Bijas, Wojciech (Wydawnictwo C.H. Beck, 2017)
Niemal 10 milionów osób – tylu Polaków – posiada aktywne konto na Facebooku. Oznacza to, że co czwarta osoba w naszym kraju regularnie pozostawia na tym portalu ślady mogące stanowić dowód cyfrowy. Nie dziwi zatem fakt, że w znacznej części procesów cywilnych strony przedkładają dowody pochodzące z Facebooka. Z uwagi na dużą popularność prezentowania w sądzie treści pochodzących z Facebooka niniejszy artykuł zostanie poświęcony danym pozyskiwanym właśnie z tego portalu społecznościowego. Szczególna uwaga zostanie zwrócona na kwestię uzyskiwania i utrwalania dowodu (wszakże w postępowaniu cywilnym czynności tych dokonuje przede wszystkim sama strona) oraz danych, jakie można uzyskać z tej witryny, a zarazem okoliczności, których można za ich pomocą dowieść.
Keywords: dowody cyfrowe; dowody elektroniczne; dowody z Facebooka; Facebook; postępowanie dowodowe; postępowanie cywilne; inne środki dowodowe; zabezpieczanie dowodów cyfrowych; zabezpieczanie dowodów elektronicznych