Analiza i praktyczne uwagi w zakresie konstrukcji i stosowania prawa do bycia zapomnianym w UE - Rojszczak, Marcin (Wydawnictwo C.H. Beck, 2017)
Regulacje prawne związane z ochroną danych osobowych ewoluują w kierunku umożliwienia jednostkom skutecznej kontroli informacji ich dotyczących publikowanych w sieci Internet. Na świecie w awangardzie zmian w tym zakresie od lat znajduje się UE, w której prawa i wolności osobiste są trwale zagwarantowane w Karcie Praw Podstawowych. Bezkompromisowa ochrona praw jednostki jest wzmacniana zarówno przez prawodawcę unijnego, jak i przez orzeczenia sądów konstytucyjnych państw członkowskich oraz Trybunału Sprawiedliwości UE. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie najważniejszych zasad prawa do bycia zapomnianym oraz analiza, czy obecny kształt tego prawa, będący następstwem orzeczeń TS, nie wpływa negatywnie na gwarancje związane z innymi prawami podstawowymi, takimi jak prawo do informacji czy swobody wypowiedzi.
Keywords: prywatność; prawo do bycia zapomnianym; prawo do usunięcia danych; cenzura; RODO