Ewolucja interpretacji drugiej poprawki do Konstytucji Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej w orzecznictwie Sądu Najwyższego - Dziuba, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Do dziś prawdziwe znaczenie drugiej poprawki do konstytucji Stanów Zjednoczonych nie jest oczywiste i wciąż wywołuje wiele komentarzy. Biorąc pod uwagę wątpliwości co do celów i założeń ideowych Ojców Założycieli i wynikające stąd spory interpretacyjne w tym zakresie, judykatura na przestrzeni lat podchodziła do niego w różny sposób. Celem niniejszego artykułu jest analiza wykładni drugiej poprawki do Konstytucji Stanów Zjednoczonych w świetle orzecznictwa Sądu Najwyższego. Z uwagi na fakt, iż rudymentarnym zamiarem wprowadzenia poprawek do konstytucji było dostosowanie wartości konstytucyjnych do zmieniającego się spojrzenia na kwestie polityczne i społeczne niniejszy artykuł ukazuje, jak interpretacja treści drugiej poprawki zmienia się i ewoluuje w aspekcie czasowym, począwszy od jej ujęcia kolektywnego po indywidualne. Ze względu na obfitość orzecznictwa autorka przedstawi najważniejsze orzeczenia, które ukażą, jak znaczenie językowe użytych w drugiej poprawce wyrażeń często prowadzi do odmiennych rozstrzygnięć interpretacyjnych oraz to, jak wysiłki podejmowane przez organizacje społeczne zmieniają opinię publicznej, a w konsekwencji i linię orzeczniczą w kwestii dostępu obywateli do broni.
Keywords: druga poprawka; Konstytucja Stanów Zjednoczonych; prawo do broni; precedens; Sąd Najwyższy USA