Osobiste i rzeczowe ciężary wojenne w świetle prawodawstwa okresu insurekcji kościuszkowskiej 1794 roku - Konarski, Marcin (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Przedmiot niniejszej analizy stanowią ciężary wojenne w okresie pierwszego polskiego powstania narodowego, czyli insurekcji kościuszkowskiej 1794 roku. Tytułowe ciężary (powinności) nakładane były na mieszkańców ówczesnych ziem polskich celem świadczenia czegoś na rzecz administracji powstańczej. Obowiązki te, podobnie jak współcześnie, można klasyfikować na osobiste i rzeczowe. Te pierwsze oznaczały przede wszystkim obowiązek dostarczenia rekruta, czyli świadczenia w zakresie służby w pospolitym ruszeniu oraz wykonywania pewnych robót lub świadczenia usług (budowa fortyfikacji, okopów, zasieków etc.). Z kolei te drugie – rzeczowe – polegały na dostarczaniu administracji powstańczej pewnych rzeczy do użytkowania lub zużycia, czyli głównie dostarczaniu żywności i furażu, koni i podwód, czy szeregu materiałów potrzebnych dla celów wojskowych (odzież, materiały budowlane etc.). Autor przedstawia ewolucję obowiązku świadczenia tych powinności w Polsce w okresie przedpowstaniowym, po czym dokonuje pogłębionej analizy aktów normatywnych wydawanych w tym zakresie przez najwyższe władze powstańcze.
Keywords: administracja wojskowa; administracja żywności; komisje porządkowe; pospolite ruszenie; rekwizycje; środki tranportowe; fortyfikacje