Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO) a prawo polskie – wybrane zagadnienia - Wróbel, Piotr (Wydawnictwo C.H. Beck, 2017)
W niniejszym opracowaniu autor analizuje wpływ zbliżającej się europejskiej reformy ochrony danych osobowych na wybrane aspekty polskiego systemu prawnego. Autor podkreśla wybór szczególnej formy regulacji, jaką jest ogólne rozporządzenie, jako aktu bezpośrednio skutecznego i stosowalnego we wszystkich państwach członkowskich UE. Badany jest dopuszczalny zakres działalności legislacyjnej polskiego ustawodawcy w kontekście projektowanej ustawy o ochronie danych osobowych w nowym brzmieniu. Przyznane w niej roszczenia cywilnoprawne zostają następnie skonfrontowane z ich odpowiednikami w ugruntowanych już regulacjach polskiego Kodeksu cywilnego. Autor podejmuje próbę oceny skutków wynikających z podobieństw i różnic roszczeń przyznanych osobom fizycznym wskazanymi regulacjami.
Keywords: RODO; dane osobowe; dobra osobiste; kodeks cywilny; UODO; roszczenia; odpowiedzialność