Elektroniczna komunikacja pomiędzy stronami a sądem w europejskim postępowaniu w sprawie drobnych roszczeń – zagadnienia prawne i uwagi praktyczne - Klimas, Katarzyna (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
Celem niniejszego opracowania jest analiza prawnych i faktycznych możliwości wprowadzenia do modelu europejskiego postępowania w sprawie drobnych roszczeń elektronicznej komunikacji stron z sądem oraz elektronicznych czynności sądowych, w tym oceny zakresu realnego wdrożenia informatycznych mechanizmów w tym postępowaniu. Rozważania w tym zakresie należy rozpocząć od weryfikacji podstaw prawnych istniejących na gruncie przepisów prawa unijnego i krajowego. Ocena doświadczeń związanych z funkcjonowaniem w polskim prawie elektronicznego postępowania upominawczego z kolei stanowi podstawę ekonomicznej analizy zasadności wprowadzania komunikacji elektronicznej w europejskim postępowaniu w sprawie drobnych roszczeń oraz wpływu zasad postępowania cywilnego na urzeczywistnienie założeń projektu e-CODEX PLUS zakładającego wdrożenie komunikacji elektronicznej w europejskim postępowaniu w sprawie drobnych roszczeń oraz europejskim postępowaniu nakazowym.
Keywords: europejskie postępowanie w sprawie drobnych roszczeń; elektroniczny nakaz zapłaty; komunikacja elektroniczna; elektroniczne czynności sądowe