Wdrażanie RODO w bankach na przykładzie „Kodeksu dobrych praktyk w zakresie przetwarzania danych osobowych przez banki i rejestry kredytowe” - Białek, Tadeusz; Wyrzykowski, Damian (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
Celem niniejszego opracowania jest prezentacja opracowanego przez Związek Banków Polskich projektu „Kodeksu dobrych praktyk w zakresie przetwarzania danych osobowych przez banki i rejestry kredytowe” (dalej jako: Kodeks) jako przykładu działań wdrażających rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.4.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) w polskim sektorze bankowym oraz jego podmiotach. Aby umożliwić bezpośrednie odniesienie ww. zagadnienia do kontekstu legislacyjnego w postaci RODO, omówienie treści projektu Kodeksu zostanie poprzedzone ogólną charakterystyką instytucji kodeksu postępowania (code of conduct) na gruncie przepisów tego rozporządzenia.
Keywords: RODO; kodeks postępowania; bank; ochrona danych osobowych