Dogovori ŝodo rozporâdžennâ majnovimi pravami ìntelektual′noї vlasnostì za zakonodavstvom Ukraїni - Âvors′ ka, Oleksandra (L'vìvs'kij nacìnal'nij unìversitet ìmenì Ìvana Franka, 2017)
Artykuł poświęcony jest rodzajom umów zbycia praw własności intelektualnej zgodnie z prawem Ukrainy. Normy prawne dotyczące tej kwestii zostały zawarte w kodeksie cywilnymUkrainy rozdział 75 i w ustawodawstwie szczególnym. Lista prawna takich umów jest niewyczerpana. Uczestnicy stosunków cywilnych kierując się zasadą swobody zawarcia umów, mogą zawierać inne umowy nieprzewidziane w aktach prawa cywilnego, ale spełniające zasady ogólne.Wśród rodzajów umów zbycia praw własności intelektualnej przewidziano także licencję na korzystanie z dóbr intelektualnych. Licencja jako zezwolenie na korzystanie z obiektu własności intelektualnej nie jest umową i może być zaprojektowana jako osobny dokument lub może stanowić część umowy licencyjnej. Udzielanie licencjobiorcom praw własności jest jednostronną transakcją, która przewiduje przekazanie odpowiednich uprawnień. Umowa licencyjna jest uniwersalną podstawą prawną wykorzystania praw własności intelektualnej.Prawa własności intelektualnej mogą być zastawione lub wnoszone do kapitału docelowego osób prawnych. W takim przypadku przestrzegane powinno być prawo zastawy oraz prawo spółek z uwzględnieniem wymagań określonych w przepisach dotyczących własności intelektualnej.W artykule przedstawiono własną klasyfikację rodzajów umów zbycia praw własności intelektualnej. Po pierwsze, skupiono się na skutkach prawnych: będą to umowy mające na celu utworzenie na żądanie i korzystanie z własności intelektualnej; umowy przewidujące korzystanie z dóbr intelektualnych; umowy przewidujące wykorzystanie praw własności intelektualnej; umowy o zarządzaniu prawami majątkowymi własności intelektualnej; umowy instytucjonalne, których celem jest tworzenie dóbr intelektualnych oraz ich wykorzystanie, a także podział praw majątkowych własności intelektualnej. Po drugie, zgodnie z celem funkcjonalnym umowy w dziedzinie mechanizmów wykorzystywania dóbr własności intelektualnej i praw do nich wyróżniono: umowy podstawowe, które przewidują przeniesienie praw wykorzystania dobra intelektualnego lub praw majątkowych odpowiadających tym celom; dodatkowe, które regulują stosunki i poprzedzają utworzenie odpowiedniego przedmiotu praw intelektualnych lub uzupełniają umowy podstawowe. Po trzecie, zgodnie z poziomem konsolidacji uregulowaniu w ustawodawstwie wskazano na: umowy z nazwą np. umowa licencyjna, umowa przeniesienia wyłącznych praw własności intelektualnej itp.; umowy bez nazwy umowa o przekazanie i wykorzystywanie know-how.Zbadane również zostały szczegóły dotyczące przeniesienia praw własności intelektualnej do różnych przedmiotów w oparciu o ich zdolność do realizacji, konkretne cechy, warunki ich oddziaływania, wymogi dotyczące patentowania.
Keywords: umowa licencyjna; licencja; umowa autorska; prawo własności intelektualnej