Systemy więzienne na przykładzie wybranych państw Azji - Polak-Kruszyk, Aleksandra (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Niniejsze opracowanie ma na celu przybliżenie problematyki systemów penitencjarnych na przykładzie wybranych krajów Azji. Dla porównania dynamiki populacji osób pozbawionych wolności analizie zostały poddane systemy penitencjarne dwóch wybranych państw: Chin i Japonii, a zatem państw o najbardziej liczebnej populacji więziennej i państwa w którym w ostatnich latach odnotowano wyraźny spadek liczby skazanych. Praca podejmuje próbę usystematyzowania kluczowych zagadnień związanych z tematyką wykonywania kary pozbawienia wolności omawianych państw, przy jednoczesnym uwzględnieniu najważniejszych problemów z jakimi się borykają. Dodatkowo, w pracy zestawiono aktualne statystki opublikowane przez „World Prison Brief” dotyczące danych poszczególnych systemów więziennych we wskazanych państwach.
Keywords: Azja; więzienie; system penitencjarny; Chiny; Japonia