Ibn Tajmijja jako duchowy ojciec fundamentalizmu islamskiego - Tyca, Piotr (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Autor artykułu opisuje poglądy Ibn Tajmijji oraz ich wpływ na radykalne i ekstremistyczne ruchy islamskie. W części pierwszej przedstawia krótki życiorys myśliciela oraz możliwy wpływ konkretnych wydarzeń z życia filozofa na jego późniejsze poglądy. W części drugiej autor opisuje poglądy Ibn Tajmijji na państwo, religię (w szczególności kwestię bid’a oraz dżihadu), władców islamskich, historię, zasady i źródła prawa szariatu oraz inne fragmenty jego filozofii. W ostatniej części autor analizuje wpływ myśli Ibn Tajmijji na historyczne i współczesne radykalne i ekstremistyczne organizacje i ruchy islamskie.
Keywords: islamski fundamentalizm; wahhabizm; salafizm; Tajmijja, Ibn