Solidarność i zaufanie w parze - Kaufmann, Jean-Claude (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Jaka jest natura związku pary? Często mówimy o „miłości”, ale definicja ta pozostaje bardzo niejasna, jeśli weźmiemy pod uwagę, że istnieje wiele różnych form miłości i że uczucie to jest obecnew bardzo różnym stopniu w życiu małżeńskim. Dokładniejsza analiza uczuć i zasad, które składaj się na współczesną więź małżeńską, pozwala lepiej zrozumieć, jak się ona obecnie rozwija. W artykule przeanalizowano różne pojęcia: solidarność, szacunek, zaufanie i wzajemne wsparcie. Dyskusji poddane jest też obustronne uznanie. Zauważono, że musi ono być narzucone innym kręgom społecznym, które mogą stać się wobec siebie konkurencyjnymi, także najbliższym, takim jak rodzice czy przyjaciele. Prowadzi to do powstania nowej roli w związku, rodzaju terapeuty duszy, którego zadaniem jest przywrócenie partnerowi/partnerce poczucia własnej wartości, zagrożonego przez sposób funkcjonowania społeczeństwa.
Keywords: związki wspólnie niezamieszkałe; dezaprobata społeczna; indywidualizacja; rodzina; małżeństwa mieszane; zaufanie; wielorodzicielstwo; pole artystyczne; komunikacja; autonomia; ojcostwo; normy społeczne; wykluczenie społeczne; młodość; emocje; kręgi społeczne; dewiacja; miłość; kariery palaczy; para; macierzyństwo; rytuał interakcyjny; sukces i porażka artystyczna; podmiotowość; płeć; seksualność; kwarantanna; Internet; kultura; pandemia COVID-19; etnokulturowa nierówność; transgresja normatywna; działanie; układ małżeński; poczucie własnej wartości; intersekcjonalność; mężczyźni; osoby zaginione; memy; rodzicielstwo