Prawa osób, których dane dotyczą, w świetle dyrektywy 2016/680 - Klimas, Damian (Wydawnictwo C.H. Beck, 2019)
Celem niniejszego opracowania jest przeanalizowanie dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/680 z 27.4.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez właściwe organy do celów zapobiegania przestępczości, prowadzenia postępowań przygotowawczych, wykrywania i ścigania czynów zabronionych i wykonywania kar, w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylająca Decyzję Ramową Rady 2008/977/WSiSW, a także rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.4.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) w celu określenia praw osób, których dane dotyczą.
Keywords: dyrektywa 2016/680; ochrona danych osobowych; dyrektywa policyjna