Możliwości obciążenia odpowiedzialnością za wypadek pojazdu autonomicznego a koncepcja stworzenia krajowego funduszu ubezpieczeń komunikacyjnych jako forma refundacji kosztów - Domagała, Mikołaj (Wydawnictwo C.H. Beck, 2019)
Przedmiot niniejszego artykułu stanowi analiza możliwości stworzenia krajowego funduszu ubezpieczeń komunikacyjnych finansowanego ze składek opłacanych przez podmioty korzystające z pojazdów autonomicznych. Fundusz zarazem stanowiłby formę refundacji kosztów, a osoby, które odniosłyby szkody w wyniku zdarzenia, chcąc uzyskać rekompensatę z tytułu powstałych obrażeń ciała lub uszkodzeń mienia, mogłyby zwracać się bezpośrednio do funduszu. Zarazem autor prezentuje możliwości obciążenia poszczególnych podmiotów odpowiedzialnością cywilną za szkodę wynikłą na skutek wypadku samochodowego spowodowanego przez pojazd autonomiczny.
Keywords: pojazd autonomiczny; odpowiedzialność; fundusz ubezpieczeń komunikacyjnych