Niepomijalność administracji samorządowej w zapewnieniu publicznego transportu zbiorowego - Błażewski, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Zapewnienie transportu zbiorowego jest jednym z zadań własnych jednostek samorządu terytorialnego. Podmioty te zapewniają transport zbiorowy, świadcząc usługi transportowe lub nadzorując ich wykonywanie przez prywatnych przewoźników. Ingerencja jednostek samorządu terytorialnego w ten proces służy zachowaniu jakości, ciągłości i powszechności usług transportowych.
Keywords: samorząd terytorialny; publiczny transport zbiorowy; regulacja rynku transportowego; przewoźnik