Środki ochrony prawnej w świetle nowego prawa zamówień publicznych — zagadnienia wybrane - Anioł, Ewelina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Nowe prawo zamówień publicznych wprowadza zmiany w obszarze środków ochrony prawnej w zamówieniach publicznych. W artykule przedstawiono niektóre z nich, dotyczące odwołania, skargi do sądu oraz skargi kasacyjnej. System ochrony prawnej jest jednym z filarów zamówień publicznych, a jego celem jest zapewnienie prawidłowego przebiegu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oraz wyposażenie wykonawców w instrumenty prawne gwarantujące im kontrolę działań zamawiającego. Prawidłowość przebiegu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ma kluczowe znaczenie dla sektora zamówień publicznych, z tego powodu system ochrony prawnej powinien być szybki, efektywny oraz łatwo dostępny dla jego uczestników.
Keywords: zamówienia publiczne; środki ochrony prawnej; odwołanie; skarga do sądu