Spółdzielnia socjalna jako przedsiębiorca wykonujący działalność społecznie użyteczną - Kocowski, Tadeusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niektórzy przedsiębiorcy oprócz komercyjnej działalności gospodarczej podejmują działalność niekomercyjną. Wykonywana jest ona na rzecz ich członków, a także załóg. Można ją określić mianem działalności interesu społecznego (publicznego). Państwo wspiera tę działalność. Jednostką organizacyjną, która oprócz prowadzenia działalności gospodarczej ma na celu ograniczenie marginalizacji i przeciwdziałanie wykluczeniu zawodowemu i społecznemu, jest spółdzielnia socjalna.
Keywords: spółdzielnia socjalna; przedsiębiorca; działalność społecznie użyteczna