Prawo przedsiębiorców — nowa jakość i stare problemy - Etel, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Ustawa z dnia 6 marca 2018 roku Prawo przedsiębiorców, która weszła w życie 30 kwietnia 2018 roku, kontynuuje ugruntowaną w prawie polskim tradycję regulowania zasad podejmowania, wykonywania i zakończenia działalności gospodarczej ustawą o konstytucyjnym umocowaniu, nadrzędnym charakterze, zadaniach i treści. Niniejsze opracowanie ukazuje potrzebę reform, istotę, konstrukcję i zakres regulacji, a także nowe instytucje prawne kształtujące gwarancje wolności gospodarczej i kreujące wzorzec pożądanej relacji organów władzy publicznej z przedsiębiorcą. Na tej podstawie formułuje ocenę reformy oraz postulaty de lege lata i de lege ferenda.
Keywords: prawo przedsiębiorców; działalność gospodarcza; reforma; nowa podstawa prawna; tradycyjne problemy