Image merchandising jako element komercjalizacji dóbr osobistych - Glanc-Walkiewicz, Aleksandra; Gadek, Błażej (Wydawnictwo C.H. Beck, 2020)
Niniejszy artykuł omawia image merchandising. Autorzy, odwołując się do doktryny polskiego prawa autorskiego i orzecznictwa sądowego, posiłkując się źródłami zagranicznymi, poszukują odpowiedzi na pytanie, kto jest dysponentem do komercyjnego wykorzystania maski scenicznej, czyli wykreowanej przez aktora postaci, na potrzeby marketingowe określonych dóbr lub usług.
Keywords: image merchandising; maska sceniczna; maska artystyczna; wizerunek; dobra osobiste