Konstytucyjne prawa i wolności w obliczu nowych systemów inwigilacji - Brylak-Hudyma, Kamila (Wydawnictwo C.H. Beck, 2020)
Wszechobecny rozwój technologiczny oraz masowa komputeryzacja nieodzownie wpływają nie tylko na codzienne życieobywateli, ale również na dostępność nowych technik inwigilacji. Dynamiczny rozwój tych nowych technologii powoduje, że ustawodawstwo państw wydaje się nie nadążać z wprowadzeniem odpowiednich uregulowań prawnych, którechroniłyby podstawowe prawa i wolności obywatela przed niedozwoloną kontrolą. Według medialnych doniesień jedenz systemów inwigilacji – Pegasus miał zostać zakupiony przez Centralne Biuro Antykorupcyjne (CBA). Oprogramowanieto jest wyjątkowo trudne do wykrycia przez użytkownika, którego sprzęt został zainfekowany. Ponadto w przypadku znalezienia Pegasusa na urządzeniu przy użyciu innych programów dochodzi do jego samozniszczenia i zatarcia wszelkichśladów obecności. Oznacza to, że obywatel może być kontrolowany i o tym nie wiedzieć. Pojawiły się więc wątpliwościco do ewentualnych podstaw prawnych do używania przez władze państwa systemów szpiegujących. Niniejszy artykułdokonuje analizy obowiązujących przepisów w kontekście hipotetycznego uprawnienia władz do kontroli obywateli przyużyciu systemów takich jak Pegasus oraz wskazuje zagrożenia, które może spowodować jego używanie. Autorka próbujewartościować i porównać zagwarantowane w Konstytucji oraz w aktach prawa międzynarodowego prawa i wolności obywatelskie z interesem i bezpieczeństwem państwa, który miałby stanowić podstawę do przeprowadzenia tego typu kontroli.
Keywords: bezpieczeństwo państwa; prawo do prywatności; inwigilacja; cyberbezpieczeństwo; Pegasus