System prawa, jako jeden z intersubiektywnych systemów wyobrażonych - Rudy, Michał (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Prawo operuje takimi pojęciami jak osoby prawne, spółki prawa handlowego czy okręgowe spółdzielnie mleczarskie. Należy uznać, że takie byty są wytworem ludzkiej wyobraźni, czymś, co człowiek przyjmuje, że istnieje, i co istnieje właśnie dlatego, że zachowuje się on tak, jakby istniało. Prawnicy nazywają to fikcją prawną. Zjawiska zachodzące na świecie można podzielić na obiektywne, subiektywne i intersubiektywne. A istnienie zjawisk intersubiektywnych uzależnione jest od wiary, jednym zaś z takich przekonań intersubiektywnych jest wiara w prawo. W podstawowym znaczeniu terminu „prawo” podkreślane jest, iż jest to „wartość abstrakcyjna wskazująca na istnienie reguły postępowania czy zachowania utożsamianego z taką regułą”. Skoro przyjmuje się, iż normy postępowania to umowa społeczna, która jest wyrazem wspólnej wizji świata, to tym bardziej kluczowe jest poznanie podstaw ich tworzenia, jak i stopniowej zmiany („dostosowywania się” do nowych okoliczności). Wyszczególnienie przełomowych momentów ewolucyjnych i związanie z nimi powstania konkretnych norm pozwala na wyodrębnienie pewnych powtarzalnych schematów, gdzie każdy milowy krok początkował powstanie nowych porządków wyobrażonych w postaci regulacji prawnych normujących porządki społeczne. System prawa, podobnie jak każdy inny system, powstał w wyobraźni człowieka i należy do intersubiektywnych systemów wyobrażonych, jest ważnym elementem kultury, rozumianej jako system idei i wartości. Celem nadrzędnym artykułu jest uprawdopodobnienie prawdziwości powyższego twierdzenia, co zostało dokonane przy użyciu argumentów języka oraz konceptów religijnych, filozoficznych, a nawet literackich. W ocenie autora od ery prymatu prawa stanowionego nie powinno być wątpliwości, iż normy postępowania wchodzące w skład systemu prawnego powstały w wyobraźni człowieka i stąd właśnie należą do jednego z intersubiektywnych systemów wyobrażonych.
Keywords: historia prawa; regulacja prawna; norma prawna; intersubiektywny system wyobrażony; fikcja prawna; prawo