Umowa w przedmiocie współadministrowania danymi osobowymi - Popowicz-Pazdej, Anna (Wydawnictwo C.H. Beck, 2020)
Współadministrowanie danymi osobowymi jest instytucją, która została pierwszy raz wyraźnie uregulowana w ramach rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z 27.4.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych zobowiązuje państwa członkowskie do podjęcia odpowiednich czynności w zakresie współadministrowania). Jeżeli dojdzie do zidentyfikowania takiej relacji współadministratorzy powinni m.in. uregulować wspólne uzgodnienia oraz udostępnić ich zasadniczą część. Przy czym RODO nie wskazuje ani formy, ani szczegółowych wytycznych w tym zakresie. Niniejszy artykuł ma zatem na celu zidentyfikowanie relacji współadministracji, a także analizę elementów określonych w ramach wspólnych uzgodnień dokonywanych pomiędzy współadministratorami. Poza elementami obligatoryjnymi w artykule znalazły się także propozycje elementów fakultatywnych wspomagających wywiązanie się współadministratorów z zasady rozliczalności.
Keywords: współadministrowanie; umowa o współadministrowaniu; dane osobowe; umowa powierzenia; RODO