Prawne i medyczne aspekty modyfikacji aktywności wszczepialnych urządzeń do elektroterapii serca u pacjentów u kresu życia - Zoń, Anna Maria; Zoń, Katarzyna Maria (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Choroby układu krążenia przyczyniają się do prawie połowy zgonów w Polsce. Określone zaburzenia czynności serca leczone są przy pomocy wszczepialnych urządzeń do elektroterapii serca. Celem pracy jest kompleksowa analiza problematyki modyfikacji funkcji implantowanych urządzeń do elektroterapii na przykładzie dwóch z nich: stymulatora serca (PM) i kardiowertera-defibrylatora (ICD). W powyższym kontekście znaczenie ma zaakcentowanie statusu prawnego tych urządzeń oraz wyjaśnienie podstawowych kwestii medycznych (rodzaje urządzeń, występujące różnice i podobieństwa), których przedstawienie jest konieczne do prowadzenia dalszych rozważań. W tym zakresie omówiono zagadnienie modyfikacji funkcji urządzeń do elektroterapii zarówno w ujęciu prawnym, jak i medycznym. Poruszono zatem problematykę zgody uprawnionego podmiotu oraz zakresu obowiązku informacyjnego. Wskazano też, na czym może polegać modyfikacja aktywności urządzeń, z jakich przyczyn, kiedy oraz w jakim zakresie się jej dokonuje. Dodatkowo w świetle tytułowego zagadnienia rozważono, czy, a jeśli tak, to w jakich przypadkach przedmiotowa terapia może być traktowana jako uporczywa. Rozważania zostały zakończone wnioskami z przeprowadzonej analizy.
Keywords: zgoda pacjenta; obowiązek informacyjny; autonomia pacjenta; wszczepialne urządzenia do elektroterapii serca; uporczywa terapia