Rola sądownictwa w kontroli decyzji wydawanych przez Prezesa UOKiK - Zawisza, Adrian (Oficyna Prawnicza, 2017)
W artykule przedstawiono pozycję przedsiębiorcy na gruncie polskiej Konstytucji, a następnie ogólnie scharakteryzowano postępowanie przed Prezesem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Prezes Urzędu Konkurencji i Konsumentów jest odpowiedzialny za kształtowanie polityki antymonopolowej oraz polityki ochrony konsumentów. Następnie autor analizuje postępowanie przed sądem kontrolującym orzeczenia wydawane przez Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Opierając się na wyrokach sądów powszechnych oraz Trybunału Konstytucyjnego, autor przedstawia, jak na gruncie prawa chroniony jest interes przedsiębiorcy.
Keywords: polityka ochrony konsumentów; polityka antymonopolowa; Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów; kontrola sądowa