Socjalizacja i wychowanie dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną w erze cyfrowej - Plichta, Piotr (Wydawnictwo Adam Marszałek, 2017)
Niniejsza monografia stanowi zwieńczenie cyklu publikacji i poszukiwań naukowych autora dotyczących korzystania z technologii informacyjno-komunikacyjnych przez młodych użytkowników z niepełnosprawnością intelektualną (w pewnym zakresie również ich rodziców i opiekunów). Monografi a opiera się zarówno na wynikach poszukiwań autora (siedem projektów badawczych autorskich bądź współautorskich), jak również stanowi obszerny przegląd i analizę źródeł krajowych i zagranicznych, badań naukowych (prowadzonych w różnych perspektywach metodologicznych) i inicjatyw realizowanych przez innych badaczy i praktyków. Książka jest wynikiem identyfi kacji problematyki, jak dotąd podejmowanej wycinkowo, oraz próbą wypełnienia dotychczasowej luki, jaką był brak kompleksowego opracowania kwestii miejsca, roli, znaczenia i zakresu używania narzędzi ery cyfrowej (przede wszystkim Internetu) dotyczących młodych osób z niepełnosprawnością intelektualną.
Keywords: cyfrowe nierówności; niepełnosprawność intelektualna; socjalizacja; specjalne potrzeby edukacyjne; zachowania ryzykowne