Polityczność kontroli konstytucyjności aktów normatywnych w systemie prawa polskiego — wybrane problemy - Naleziński, Bogumił; Holecher, Justyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Pierwsza część rozważań poświęcona jest analizie pojęcia polityczności. Jej celem jest roz-graniczenie odmiennych znaczeń polityczności wraz z ich odniesieniem do działalności polskiego sądu konstytucyjnego w sferze kontroli konstytucyjności prawa. Część druga opracowania dotyczy czynników determinujących wkraczanie przez Trybunał Konstytucyjny w niedozwoloną dla tego organu sferę polityczności, a w konsekwencji upolitycznienie jego funkcjonowania. Czynniki te związane są zarówno z konstytucyjnymi wzorcami kontroli prawa, jak i jej przedmiotem. Autorzy podjęli też próbę wskazania elementów materialnych i proceduralnych działalności sądu konstytu-cyjnego, które mogą służyć ochronie apolityczności tego organu władzy sądowniczej.
Keywords: polityczność nieuchronna; polityczność limitowana; polityczność partykularna; kontrola konstytucyjności; normy programowe; Trybunał Konstytucyjny