Biopolityczne horyzonty — między biopolityką tradycyjną a biopolityką nowoczesną - Gregorczuk, Karol (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Przedmiotem rozważań jest analiza podstawowych koncepcji biopolityki funkcjonujących we współczesnym dyskursie, kwestii krzyżowania dwóch wariantów biopolityczności, czyli biopolityki tradycyjnej oraz biopolityki nowoczesnej, jak również próba odnalezienia właściwych ich prze-jawów w szeroko rozumianej działalności społecznej. W ogólnym ujęciu biopolityka oznacza formę zarządzania przez ośrodki władzy procesami życia biologicznego przy ustaleniu normatywnych kryteriów życia i śmierci. Przegląd dostępnej literatury pokazuje, że tematyka ta doczekała się dość szerokich rozważań teoretycznych (na przykład M. Foucaulta, G. Agambena). Podejmując się refleksji badawczej zagadnienia biopolityki, chciałbym przyjąć wielowymiarową optykę obejmującą globalne procesy ekonomiczne, kulturowe i polityczne, kładąc szczególny nacisk na płaszczyznę normatywną wskazanych procesów.
Keywords: biopolityka tradycyjna; biopolityka nowoczesna; życie artystyczne; ciało; Foucault, Michael (1926-1984); Agamben, Giorgo (1942-)