Pisząc o wieloetniczności - Wojdon, Joanna (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2020)
Praca jest przewodnikiem w nauce tworzenia szkolnych wypracowań z zakresu historii. Prowadzi ucznia i nauczyciela przez kolejne etapy kształtowania umiejętności formułowania tezy, oceny materiałów źródłowych (w tym internetowych), doboru argumentów, ich porządkowania i konstruowania narracji, pracy nad językiem i sposobem pisania, a także wielokrotnego i różnorodnego wykorzystania tych samych materiałów źródłowych. Opiera się na koncepcjach amerykańskich badaczy, takich jak Chauncey Monte-Sano i Jeffrey Nokes. Powstała w ramach projektu „Budowa spójności społeczeństw wieloetnicznych w X-XXI wieku”, więc tematycznie odnosi się do historii wieloetnicznych społeczeństw, głównie z obrzeży kontynentu europejskiego, najczęściej w okresie średniowiecza, ale takżew związku z czasami współczesnymi i historią lokalną.
Keywords: edukacja historyczna; myślenie historyczne; materiały dydaktyczne; dydaktyka historii; historia Europy; społeczeństwa wieloetniczne; narracje historyczne; wypracowania szkolne; wiarygodność informacji; Internet w edukacji