Czynniki kształtujące częstotliwość wyjazdów turystycznych - Lubaś, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Dotychczasowe badania w obszarze turystyki skupiały się głównie na motywacjach dotyczących wyboru kierunku podróży, miejsca noclegu lub sposobu konsumpcji turystyki. Celem przeprowadzonego badania było wskazanie czynników kształtujących częstotliwość wyjazdów turystycznych Polaków. Wskazanie głównych determinant liczby odbywanych podróży w ciągu roku wykonano za pomocą badania sondażowego przeprowadzonego metodą CATI (n = 313). Wśród badanych przeważały osoby młode, pobierające naukę oraz bezdzietne. Wyniki wykazały, że częstotliwość wyjazdów w roku różnicują: okres, w którym odbywa się wyjazd, forma wypoczynku, wybór miejsca docelowego czy kierunku wyjazdu, koszt atrakcji, dzienny koszt wyżywienia i zakwaterowania, liczba uczestników podróży, wiek oraz zarobki.
Keywords: turysta; determinanty wyjazdów; rynek turystyczny