Cywilne środki ochrony dobrego imienia Rzeczypospolitej Polskiej na gruncie nowelizacji ustawy o IPN - Kluza, Jan (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Dnia 28 stycznia 2018 roku uchwalona została ustawa, której zadaniem jest dbanie o dobre imię Polski oraz walka z zakłamywaniem historii. W tym celu wprowadza się odpowiednie środki o naturze cywilnej umożliwiające dochodzenie dobrego imienia Polski, a nie tylko ochrony dóbr osobistych osób indywidualnych. Artykuł przedstawia omówienie cywilnych środków ochrony wizerunku Polski oraz zawiera ich ocenę w kontekście ich wykonalności.
Keywords: dobra osobiste; Instytut Pamięci Narodowej; zakłamywanie historii